wtorek, 27 września 2011

Soczyście, zdrowo i kolorowo czyli sałatka z piersią z kurczaka

Już się jesień rozminęła z latem

Przyszła pora na kolacje pstrokate!

Synowie i córki!

Siekajcie ogórki

selery i pory,

marchew, pomidory

w drobniusieńką kratkę

Zrobimy sałatkę. 


„Sałatka”J. Papuzińska



Sałatka, którą dziś zrobiłam jest wspaniała z kilku powodów.
Dostarcza nam niezbędnych witamin, wspaniale smakuje, cieszy oko i naprawdę jest sycąca.
Czas jej zrobienia to około 15 minut, składniki można komponować według własnego uznania.
Składniki:
-sałata, gatunek dowolny jednak nie polecam gatunków ozdobnych
-pomidor
-ogórek
-pierś z kurczaka
-cytryna
-cebula
-papryka
-oliwa z oliwek
-ocet balsamiczny
Przepis:
Na godzinę przed przygotowaniem przygotowujemy zalewę do kurczaka z połowy cytryny, przypraw według uznania, fajnie komponuje się z pikantną papryką, solą, pieprzem , odrobiną czosnku i łyżeczką miodu, oraz oliwą z oliwek.
Po godzinie pierś z kurczaka albo grillujemy lub smażymy na patelni z obu stron
Warzywa kroimy w paseczki, lub w kosteczkę i układamy na liściach sałaty, na wierzch układamy pierś z kurczaka .
Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem przygotowanym z oliwy z oliwek ok 2 łyżeczek, przeciśniętego przez praskę niewielkiego ząbka czosnku, ćwiartki cytryny, szczypty soli.
Ja na koniec sałatkę skrapiam do smaku octem balsamicznym.
Propozycja dla tych co dbają o zdrowie i dietę a jednocześnie nie jest nudna .
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz