wtorek, 13 września 2011

Co gości w kapuście

Gołąbek na cierpliwość

Gołąbkowi z gniazdeczka gdy dziatki pobiorą,
Patrz, z jaką niebożątko używa pokorą:
Siedząc sobie z samiczką, żałobliwie wyje,
A zbierając po zdziebłku, gniazdko znowu
Takżeć by każdy stały miał być w cirpliwości, kryje.
Poruczać każdą krzywdę Pańskiej opatrzności,
A przygodę, po zdziebłku zbierając, okrywać,
Będziesz potym na wszytkim radości używać. 

autor Mikołaj Rej


Rzecz o gołąbkach
Gołąbki to potrawa równie smaczna jak i mocno zakorzeniona w naszej tradycji .
W moim domu wielbiona i robiona w ilościach hurtowych.
Ponieważ z pozoru tradycyjne danie, przy odrobinie inwencji można z niego stworzyć 
naprawdę coś ciekawego.
Składniki:
-duża ,twarda kapusta
-ryż
-kasza
-mielone mięso (rodzaj dowolny)
-cebula
-sól
-pieprz
-oliwa
Przepis:
Z kapusty wycinamy długim, ostrym nożem głąb, następnie do osolonej ,gotującej się w dużym rondlu wody wkładamy kapustę, liście pod wpływem gotowania robią się miękkie co ułatwi nam zwijanie, wyciągamy liść po liściu sprawdzając czy są na tyle miękkie aby łatwo uformować z nich gołąbka.
Z 1/3 ugotowanego ryżu, 1/3ugotowanej kaszy, 1/3 mielonego mięsa oraz podduszonej cebulki  tworzymy farsz łącząc wszystkie elementy razem, doprawiamy do smaku.
Teraz pozostaje zwinąć gołąbki.
W dużym rondlu dno wyściełamy resztkami z kapusty i układamy w nim zwinięte gołąbki , podlewamy odrobiną wody, do wody dodajemy sól lub magi przykrywamy od góry szczelnie liśćmi kapusty , a następnie wkładamy do piekarnika na ok dwie godziny.
Proponuję temperaturę ok.120 stopni.
Wersja wegetariańska równie smaczna:)
Składniki:
-kasza
-ryż
-orzechy
-grzyby lub pieczarki
-cebula lub por
-oliwa
Przepis jak powyżej.
Nie ukrywam ,że najlepiej smakują z dodatkiem sosu pomidorowego ( ja dodaję do niego odrobinę bazylii i cudownie się komponuje) lub z sosem grzybowym ale to już wersja droższa .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz