czwartek, 15 września 2011

Rogaliki półfrancuskie z różą

nie pytaj czym jest róża
ptak ją może opowie
zapach zabija myśli
twarz lekkim muśnięciem starta
kolorze pożądania
kolorze płaczących powiek
brzemienna kulista słodycz
czerwień do wnętrza rozdarta



Autor- Zbigniew Herbert




Rogaliki półfrancuskie z różą








Przepis ten, jest w mojej rodzinie od lat, rogaliki są piękne, smaczne, bardzo aromatyczne,
nie wymagają wielu składników, jednak są wspaniałe i efektowne.
Miałam dzięki mojej kochanej babci szansę poznać przepis i chętnie dzielę się nim z Wami.
Składniki:
-25dkg mąki
-25dkg twarogu białego (tłustego lub półtłustego)
-25dkg masła lub dobrej margaryny
-białko
-ok 2 łyżeczek cukru
-konfitura z płatków róży lub płatki róży w cukrze
Mielimy bardzo drobno twarożek, dodajemy margarynę oraz mąkę, wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie godziny .
Po wyciągnięciu z lodówki odkrawamy kawałek i wałkujemy na cienki placek, następnie wykrawamy trójkąty, nadzienie i zwijamy formując rogaliki.
Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pokrywamy za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem, na wierzchu posypujemy cukrem.
Pieczemy w temperaturze 150 stopni ok. jednej godziny.
Po upieczeniu można posypać dodatkowo cukrem pudrem choć nie jest to konieczne.
Rogaliki są kruche, miękkie, wspaniale aromatyczne.
Polecam choć pozornie wydaje się to trudne to naprawdę prosty przepis na wspaniałe rogaliki z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z płatków z róży .
Z przepisu wychodzi około 60 sztuk i ostrzegam uzależniają co widać na zdjęciu powyżej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz