wtorek, 27 września 2011

Jesień nadeszła czas paprykę faszerować

Jesienna zaduma

Nic nie mam
Zdmuchnęła mnie ta jesień całkiem
Nawet nie wiem
Jak tam sprawy z lasem,
Rano wstaję, poemat chwalę
Biorę się za słowa, jak za chleb
Rzeczywiście, tak jak księżyc
Ludzie znają mnie tylko z jednej
Jesiennej strony
Nic nie mam
Tylko z daszkiem nieba zamyślony kaszkiet
Nie zważam
Na mody byle jakie
Piszę wyłącznie, piszę wyłącznie
Uczuć starym drapakiem
Rzeczywiście tak jak księżyc
Ludzie znają mnie tylko z jednej
Jesiennej strony
Jerzy Harasymowicz 



Jesień nadeszła szybko, niezapowiedziana i liście za oknem brązem się mienią, dlatego to najlepszy czas na ulubione danie moich córek czyli papryki faszerowane.
Danie proste, smaczne, zdrowe, rewelacyjne na obiad lub ciepłą kolację.
Ponieważ ceny papryki teraz są atrakcyjne to nie można pominąć takiej okazji i nie sprawić sobie i bliskim takiej radości.





Składniki:
-papryki duże, ładne, kształtne dla jednej osoby dwie duże wystarczą
-ryż
-mielone wieprzowe mięso ( w przypadku wegetarian można ominąć tę pozycję) 
-cebula
-oliwa z oliwek
-trzy nieduże pomidory
-bazylia
-sól, pieprz
-dodatki według uznania np. pieczarki, kukurydza,ser, orzechy


Przepis:
Paprykę myjemy, odcinamy ogonek i usuwamy gniazdo nasienne.
W rondelku przygotowujemy farsz z ryżu, mielonego mięsa,duszonej cebulki ( jeśli ktoś ma ochotę można dodać, duszone pieczarki, kukurydzę, ser, orzechy, wszystko co podpowie wyobraźnia).
Całość doprawiamy według uznania solą, pieprzem lub dla wielbicieli ostrych klimatów polecam paprykę ostrą.
Papryki faszerujemy szczelnie upychając farsz do środka, całość kładziemy na blachę i na koniec do każdej papryki dodajemy po pół małej łyżeczki oliwy z oliwek.
Tak przygotowane papryki zapiekamy około godziny w temperaturze 150 stopni.
W miseczce blenderem rozdrabniamy na gładką masę pomidory z bazylią i odrobiną soli, następnie gotujemy na wolnym ogniu lekko odparowując ok. 1/3, tak przygotowany sos nie wymaga, zabielania, zagęszczania.
Jak zwykle życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz